Dzisiaj jest Czwartek 15-11-2018
Probiotyk w odpowiedzi na alergię
Badania przeprowadzane na świecie dowodzą, że stosowanie probiotyków może być alternatywą dla leków lub diety eliminacyjnej w przypadku alergii.

Do tej pory zapobieganie alergii pokarmowej u dzieci polegało na podawaniu preparatów leczniczo-odżywczych lub wprowadzaniu diety eliminacyjnej dla matki. Metoda ta opiera się na wykluczeniu z diety kobiet ciężarnych oraz karmiących pokarmów, które mogą uczulać. Wiadomo już, że takie postępowanie nie daje gwarancji skuteczności. Chronione w łonie matki dziecko, nie mające jeszcze wykształconej odporności, może w momencie kontaktu z antygenem, zareagować nadreaktywnie na to, na co nie powinno. Przy diecie eliminacyjnej, istnieje również ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych u matki oraz u jej dziecka. Dlatego takie postępowanie jest coraz częściej krytykowane przez środowiska naukowe.

W 2007 roku Europejska Komisja ds. Żywienia przy Europejskim Towarzystwie Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPHGAN) ogłosiła, że nie zaleca eliminowania lub opóźnionego wprowadzania potencjalnie alergizujących produktów spożywczych, zarówno u dzieci zagrożonych ryzykiem wystąpienia alergii, jak i u dzieci zdrowych. Stanowisko takie popierają również polscy eksperci, m.in. prof. Hanna Szajewska z Akademii Medycznej w Warszawie.

Probiotyk alternatywą?

W 2001 roku, w Finlandii przeprowadzono badania wśród kobiet ciężarnych z rodzin atopowych. Uznano, że podawanie probiotyków (a dokładnie szczepu LGG obecnego w preparacie Dicoflor) kobietom w ostatnim miesiącu ciąży,
a następnie niemowlętom przez pierwsze 6 miesięcy życia obniża ryzyko wystąpienia alergii u tych dzieci aż
o 50%.   

Z kolei, wcześniejsze badania z 1997 roku wykazały, że w przypadku zaistniałej już alergii, podawanie LGG znacząco przyspiesza ustępowanie jej objawów.

Wiele badań nad Lactobacillus rhamnosus GG poświęcono jego roli w obniżaniu ryzyka alergii wśród dzieci i osób dorosłych. Udowodniono też, że szczep LGG jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i może być stosowany u niemowląt już od pierwszych dni życia.

Prof. Erika Isolauri – światowy ekspert w dziedzinie probiotyków oraz profesor pediatrii z Uniwersytetu w Turku (Finlandia) od lat zajmuje się badaniami nad znaczeniem probiotyków w nadwrażliwości pokarmowej. W swoich pracach badawczych tłumaczy, że powodem pojawienia się alergii pokarmowej u dzieci jest słaba bariera jelitowa (zbyt cienkie, nieszczelne ściany jelit), pozwalająca na przenikanie uczulających substancji (najczęściej białek) z przewodu pokarmowego do organizmu. Zadaniem probiotyku jest „uszczelnienie“ ścianki jelita i utworzenie naturalnej bariery dla alergenów. Udowodniono również, że LGG stymuluje rozwój komórek jelita cienkiego. Ponadto, LGG wpływa bezpośrednio na układ odpornościowy, hamując aktywność komórek o działaniu prozapalnym, które są odpowiedzialne za występowanie i rozwój objawów alergii. 

Jaki probiotyk wybrać?

Dicoflor jest jedynym dostępnym w Polsce preparatem posiadającym szczep Lactobacillus rhamnosus GG w czystej formie. Szczep LGG zawarty w Dicoflorze wspomaga ustępowanie objawów alergii oraz obniża ryzyko wystąpienia zarówno alergii pokarmowej,jak i atopowego zapalenia skóry u najmłodszych dzieci.

Preparat Dicoflor jest dostępny w sprzedaży w aptekach w dwóch wersjach:
•    Dicoflor 30 przeznaczony dla niemowląt i dzieci,
•    Dicoflor 60 przeznaczony dla młodzieży powyżej 12 r.ż. i dla dorosłych.

Najważniejsze cechy idealnego probiotyku to:
-    Skuteczność i bezpieczeństwo potwierdzone w badaniach (LGG było dotychczas przedmiotem ponad 500 badań przeprowadzonych na całym świecie)

-    Odpowiednia liczba bakterii w preparacie gwarantująca dobroczynny wpływ na zdrowie (Dicoflor 30 = 3 miliardy / Dicoflor 60 = 6 miliardów żywych kultur bakterii w 1 kapsułce/saszetce)

-    Zawartość konkretnego szczepu, który powinien mieć trzyczłonową nazwę, np. Lactobacillus (rodzaj) rhamnosus (gatunek) GG (szczep) a także kod taksonomiczny wskazujący na zarejestrowanie szczepu w Amerykańskiej Kolekcji Rodzajów Kultur (w przypadku LGG to ATCC 53103). Szczep probiotyczny powinien również pochodzić z przewodu pokarmowego człowieka, mieć zdolność przeżycia w przewodzie pokarmowym i jego kolonizacji (tak, jak w przypadku LGG).

-    Skład produktu. Dodatkowe składniki w preparacie (np. witaminy, składniki mineralne) mogą wpływać na stabilność preparatu. Z kolei mieszanina różnych szczepów może dawać nieprzewidywalny efekt. Dlatego powinno się zwracać szczególną uwagę na zawartość preparatu probiotycznego.

Więcej informacji na stronie www.vitispharma.pl
wstecz

Ankieta

Ile czasu powinny trwać zaręczyny?

jeden miesiąc
trzy miesiące
pół roku
rok
dłużej niż rok
nie ma reguły, mogą trwać ile chcą :)