Dzisiaj jest Poniedziałek 16-07-2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Murzynek ze śliwkami

2 szklanki mąki, 25 dag cukru, 5 jajek, 20 dag margaryny, 3 łyżki oleju, 3 łyżki kakao, 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50 dag śliwek węgierek, cukier puder do posypania



Do rondla włóż margarynę, wsyp cukier, wlej olej, dodaj kakao i wodę i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż wytworzy się jednolita masa. Zdejmij rondel z ognia i odstaw masę do ostygnięcia. Żółtka oddziel od białek i dodaj do przestudzonej masy. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij trzepaczką lub mikserem na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przełóż do prostokątnej wąskiej formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Śliwki umyj, poprzekrawaj na pół i usuń pestki. Ułóż owoce na cieście skórką do spodu. Piecz ciasto ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Upieczone i ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Ankieta

Jaki kolor sukni ślubnej wybierzesz?

biała
różowa
ecru
kolorowa
czerwona