Dzisiaj jest Czwartek 16-08-2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Tort jeżynowy

Ciasto:
30 dag mąki
12 dag masła
2 łyżki rumu
7,5 dag cukru
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli 75 dag jeżyn / malin /poziomek/ truskawek
3/4 l soku z czarnej porzeczki / ciemnych winogron
2 opakowania galaretki z czarnej porzeczki
7.5 dag cukru
20 dag bitej śmietany
3 łyżki likieru migdałowego  M?kę, masło, cukier, sól, jajko, żółtka i rum zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 min. do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę  0 średnicy 26 cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-35 min. Jeżyny umyć i ods?czyć. Sok zagotować wraz z 5 dag cukru i przyrz?dzić galaretkę. Do tortownicy z upieczoną i ostudzona podstawa tortu wsypać owoce i zalać tężejąc? galaretką. Odstawić w chłodne miejsce. ?mietanę z pozostałym cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać likier. Ozdobić bit? ?mietaną.

Ankieta

Czy stosujesz antykoncepcję?

nie, nie stosuję żadnej
stosunek przerywany
prezerwatywa
pigułki lub plastry hormonalne
wkładka domaciczna
inne