Dzisiaj jest Czwartek 18-10-2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Norweska bomba z chlebem piernikowym

- 8 kromek chleba piernikowego (25 dag)
- 1 litr lodów waniliowych
- 4 białka
- 7-8 dag cukru pudru
- cukier puder do posypania
- wi?nie w syropie
- br?zowy cukier Wyjmij lody z zamrażalnika na 30 minut przed rozpoczęciem przygotowania deseru. Podgrzej piekarnik do 240°C. Miseczkę z okr?głym dnem o średnicy 10 cm wyłóż foli?, tak aby sporo folii wystawało ponad miseczkę. Włóż pierwsz? warstwę masy lodowej i dobrze ugnieć. Połóż warstwę chleba piernikowego i ponownie lody. Zakończ chlebem piernikowym. Włóż na 30 minut do zamrażalnika, aż lody ponownie stwardnieją. Ubij białka na pianę, powoli dodając cukier puder. Wyjmij deser lodowy z miseczki, ci?gnąc za wystając? folię. Folię usuń, deser posmaruj pianą z białek, posyp cukrem pudrem i wstaw na 3 minuty do piekarnika, aby piana zapiekła się na złoto. Posyp br?zowym cukrem, udekoruj wi?niami z syropu i od razu podawaj.

Ankieta

Gdzie zorganizujesz swoje wesele?

w restauracji
w hotelu
w dworku
na zamku
w gospodzie
u rodziny