Dzisiaj jest Sobota 16-02-2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Muffiny z jablkiem i maslem orzechowym

Składniki: 2 jablka
280 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia                                                
pol lyzeczki sody oczyszczonej
2 jajka
120 g cukru
100 g masla orzechowego
80 ml oleju ( o neutralnym zapachu)
200 ml maslanki Piekarnik nagrzewamy do 190° stopni. Blache na muffiny natluszczamy. Jablka obieramy i kroimy na drobne kawalki. Make mieszamy w jednej misce z proszkiem do pieczenia i soda. Oddzielnie ubijamy jajka z cukrem, maslem orzechowym, olejem i maslanka. Do tego wsypujemy make i krotko mieszamy, a nastepnie wrzucamy jablka.
Ciastem napelniamy foremki do 4/5 wysokosci. Pieczemy ok 20 minut. Blache wstawiamy zawsze do nagrzanego piekarnika i nie otwieramy go przez pierwsze 15 minut, zeby babeczki nie opadly. Jesli jakies miejsca w formie zostaly puste, mozna je napelnic woda, muffiny sa wtedy bardziej puszyste. Po wyjeciu formy z piekarnika kladziemy ja na mokra scierke i wyjmujemy muffiny po 5-10 minutach. Mozna sobie w tym pomoc duza lyzka.

Ankieta

Gdzie pojedziesz w podróż poślubną?

w polskie góry
nad polskie morze
na wieś
za granicę
nigdzie :(