Dzisiaj jest Sobota 16-02-2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Arkas

4 szklanki śmietanki 36-procentowej,
1 laska wanilii,
3 jajka,
6 żółtek,
10 dag cukru,
3 łyżeczki cukru pudru;
do przybrania:
konfitury /lub owoce; mog? być kandyzowane albo świeże/,
10 dag rodzynek,
2-3 łyżki pokrojonych w paseczki migdałów,
2 łyżeczki startej czekolady,
16-20 okr?głych biszkoptów,
ewentualnie ki?ć winogron
Laskę wanilii drobno pokroić. ?mietankę zagotować z wanili? i ostudzić. Jajka umyć gor?c? wod?. Całe jajka i żółtka ubić z cukrem na gor?c? masę. Porcjami dodawać do masy /stale mieszając/ schłodzoną ?mietankę. Filiżanki opłukać zimną wod?, posypać cukrem pudrem i napełnić mas?. Do brytfanny wstawić filiżanki i wlać gor?c? wodę, która powinna sięgać do 1/3 wysokości filiżanek. Nakryć naczynie foli? i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Masa podczas zapiekania powinna zgęstnieć. Deser ostudzić, wyłożyć z filiżanek na okr?gły półmisek, przybrać konfiturami, czekolad? i migdałami. Między porcjami rozsypać rodzynki. Półmisek obłożyć wkoło biszkoptami, ewentualnie przybrać go również winogronami. Jeśli deseru nie daje się łatwo wyjąć z filiżanki, trzeba ją owinąć na kilka minut ?cierką zanurzoną w gor?cej wodzie.

Ankieta

Gdzie pojedziesz w podróż poślubną?

w polskie góry
nad polskie morze
na wieś
za granicę
nigdzie :(