Dzisiaj jest Sobota 08-08-2020
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
CIASTO JABLKOWO - MAKOWE

Składniki 6 jaj, 1 i 1/2 szkl. cukru pudru, 3/4 kostki margaryny, 25 dkg zmielonego maku, 6 łyżek grysiku, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 50 dkg jabłek, kieliszek wódki. polewa: 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki kakao, 2 łyżki cukru pudru Wykonanie Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodsać margarynę, miksować na jednolita masę, stopniowo ciagle mieszając dodawać zmielony mak i grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia , dodać cukier waniliowy, starte na tarce o dużych oczkach jabłka, dodac wódkę i na końcu dodać pianę ubitą na sztywno. Piec 45 minut w 170 stopni w piekarniku elektrycznym i w 200- w gazowym. polewa:  połączyć składniki na gazie, doprowadzic do zgęstnienia, posmarować ciasto.

Ankieta

Gdzie zorganizujesz swoje wesele?

w restauracji
w hotelu
w dworku
na zamku
w gospodzie
u rodziny