Dzisiaj jest Sobota 17-11-2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Sernik z mango i kiwi

Produkty 3 jajka
15 dag cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
15 dag m±ki
2,5 dag m±ki ziemniaczanej
2,5 dag zmielonych laskowych orzechów
24 g żelatyny
50 dag chudego twarogu
25 dag serka homogenizowanego
1 jogurt naturalny
4 lyz. ajerkoniaku
1 cytryna
1 duże mango
4 kiwi
400 ml ¶mietany kremówki
2łyżki likieru migdałowego
1 łyżka margaryny
   Etapy przygotowania 1.  Bialka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywn± pianę,żółtka utrzeć z 5 dag cukru i cukrem waniliowym.Poł±czyć z m±k± wymieszan± z m±k± ziemniaczan± i zmielonymi orzechami oraz z pian± z białek.Tak przygotowany biszkopt wyłożyć do wysmarowanej margaryn± tortownicy o ¶rednicy 28 cm. i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
    
2.  Żelatynę namoczyć.Os±czony twaróg utrzeć z serkiem homogenizowanym,reszt± cukru,jogurtem i ajerkoniakiem.Następnie dodać start± z cytryny skórkę.Sok z cytryny wycisn±ć,podgrzać z 2 łyżkami wody i rozpu¶cić w nim żelatynę.¦mietanę ubić na sztywno(trochę odłożyć do dekoracji)Masę serow± poł±czyć powoli z rozpuszczon± żelatyn± i ¶mietan±,po czym wstawić do lodówki ba 1 godzinę
    
3.  Biszkopt nas±czyć likierem i ponownie włożyć do tortownicy.Boki tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym.Mango obrać i pokroić w cz±stki.Kiwi obrać przekroić wzdłuż.Siedem połówek kiwi i siedem cz±stek mango ułożyć na przemian na biszkopcie,przykryć mas± serow± i wstawić do lodówki na 3 godziny.Przed podaniem sernik ozdobić rozetkami ¶mietany,plasterkami kiwi oraz mango.

Ankieta

Gdzie zorganizujesz swoje wesele?

w restauracji
w hotelu
w dworku
na zamku
w gospodzie
u rodziny