Dzisiaj jest Poniedziałek 26-08-2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Sorbet porzeczkowo-malinowy

Produkty 75 dag czerwonych porzeczek,
25 dag malin,
1 cytryna,
20 dag cukru. Wykonanie Do rondla wlać niepełną szklankę wody, wsypać cukier, gotować przez 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Porzeczki odszypułkować, umyć, osuszyć. Maliny wrzucić do sitka, opłukać, osączyć. Cytrynę wyszorować, pokroić na cienkie plasterki. Porzeczki i połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sitko. Mus wymieszać z taką samą ilością syropu, wlać do metalowej formy, wstawić do zamrażalnika. Sorbet wyjąć, gdy zacznie zamarzać, rozdrobnić widelcem. Sorbet należy rozdrabniać i zamrażać kilka razy. Na koniec przełożyć go do ozdobnej formy, wymieszać z pozostałymi malinami i zamrozić. Plasterki cytryny ułożyć na talerzu wokół brzegu. Sorbet wyłożyć z formy na talerz

Ankieta

Ile planujesz mieć dzieci?

nie planujemy, ile Bozia da :)
jedno
dwójkę
trójkę
więcej niż trójkę
nie będziemy mieć dzieci