Dzisiaj jest Sobota 16-02-2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Babka drożdżowa

3/4 szkl. mleka
budyń ?mietankowy
50 g drożdży
500 g mąki
150 g cukru
150 g stopionego masła
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, po łyżeczce cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia. M?kę przesiać, dodać proszek budyniowy, cukier, wyrośnięte drożdże, masło, jajko, żółtka i sól. Wyrobić ciasto, przykryć ?ciereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz przerobić i przełożyć do wysmarowanej formy, pozostawić na 10 minut i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temp. 160°C.
Po wyjęciu z formy polukrować, najlepiej lukrem cytrynowym.

Ankieta

Jakie dodatkowe atrakcje planujesz na swoim weselu?

sztuczne ognie
kasyno
fakir z wężami
pokazy taneczne
kabaret
inne
nie będzie dodatkowych atrakcji