Dzisiaj jest Sobota 21-07-2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami

Składniki •  300 g mrozonego ciasta francuskiego
  
•  1 zoltko
  
•  1 budyn waniliowy
  
•  500 ml mleka
  
•  2 lyzki cukru
  
•  200 g truskawek
  
•  cukier puder
  
•  maka do posypania stolnicy
   Etapy przygotowania 1.  Ciasto rozmrozic, posmarowac zimna woda, plat zlozyc. Ciasto przelozyc na stolnice oproszona maka i rozwalkowac na placek o grubosci ok. 5 mm.
    
2.  Z ciasta wyciac 8 kwadratow. Z 4 kawalkow ciasta wyciac srodki tak, aby powstaly ramki o szerokosci ok. 1 cm.
    
3.  Pozostale 4 kwadraty posmarowac zimna woda, na kazdym kwadracie ulozyc ramke. Ramki posmarowac rozkloconym zoltkiem. Piekarnik rozgrzac do 200°C.
    
4.  Ciastka ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min., a nastepnie wystudzic.
    
5.  Z calej porcji mleka odlac 1 szkl., wsypac budyn i 2 lyzki cukru, dokladnie wymieszac. Pozostale mleko doprowadzic do wrzenia, wlac budyn i zagotowac. Naczynie zdjac z ognia, budyn wystudzic, ciagle mieszajac.
    
6.  Truskawki oplukac, odsaczyc, oczyscic z szypulek, kazdy owoc przekroic na pol. Srodek kazdego ciastka napelnic porcja budyniu, wylozyc na niego truskawki. Ciastka obficie posypac cukrem pudrem.

Ankieta

Gdzie zorganizujesz swoje wesele?

w restauracji
w hotelu
w dworku
na zamku
w gospodzie
u rodziny