Dzisiaj jest Niedziela 16-12-2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Ciastka francuskie z budyniem i truskawkami

Składniki •  300 g mrozonego ciasta francuskiego
  
•  1 zoltko
  
•  1 budyn waniliowy
  
•  500 ml mleka
  
•  2 lyzki cukru
  
•  200 g truskawek
  
•  cukier puder
  
•  maka do posypania stolnicy
   Etapy przygotowania 1.  Ciasto rozmrozic, posmarowac zimna woda, plat zlozyc. Ciasto przelozyc na stolnice oproszona maka i rozwalkowac na placek o grubosci ok. 5 mm.
    
2.  Z ciasta wyciac 8 kwadratow. Z 4 kawalkow ciasta wyciac srodki tak, aby powstaly ramki o szerokosci ok. 1 cm.
    
3.  Pozostale 4 kwadraty posmarowac zimna woda, na kazdym kwadracie ulozyc ramke. Ramki posmarowac rozkloconym zoltkiem. Piekarnik rozgrzac do 200°C.
    
4.  Ciastka ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min., a nastepnie wystudzic.
    
5.  Z calej porcji mleka odlac 1 szkl., wsypac budyn i 2 lyzki cukru, dokladnie wymieszac. Pozostale mleko doprowadzic do wrzenia, wlac budyn i zagotowac. Naczynie zdjac z ognia, budyn wystudzic, ciagle mieszajac.
    
6.  Truskawki oplukac, odsaczyc, oczyscic z szypulek, kazdy owoc przekroic na pol. Srodek kazdego ciastka napelnic porcja budyniu, wylozyc na niego truskawki. Ciastka obficie posypac cukrem pudrem.

Ankieta

Jakie dodatkowe atrakcje planujesz na swoim weselu?

sztuczne ognie
kasyno
fakir z wężami
pokazy taneczne
kabaret
inne
nie będzie dodatkowych atrakcji