Dzisiaj jest Środa 24-01-2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
¦wi±teczny piernik z owocami

Składniki Ciasto: 150 g orzechów włoskich 125 g suszonych moreli 50 g kandyzowanego imbiru 200 g kandyzowanych owoców 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 175 g m±ki 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, kardamonu, goĽdzików i ziela angielskiego 100 g masła 50 g syropu z buraków 3 jaja 3 łyżki rumu Dekoracja: 100 g dżemu z moreli suszone morele owoce kandyzowane migdały Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 170°C. keksówkę (30 cm) wyłożyć pergaminem. Orzechy, morele i imbir drobno pokroić. Wymieszać z kandyzowanymi owocami i skórk± pomarańczow±. M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.” Połowę porcji m±ki dodać do orzechów z owocami, wymieszać. Miękkie masło utrzeć z syropem na puszyst± masę. Dodawać kolejno porcje m±ki z przyprawami, po jednym jaju i rum, stale ucieraj±c. Dodać m±kę z owocami i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy,. wyrównać wierzch. Piec ok. 90 minut, po 45 minutach przykryć foli± aluminiow±. Ciasto wystudzić, zawin±ć w folię i odstawić na co najmniej 3 dni. Piernik posmarować podgrzanym dżemem, ozdobić owocami i migdałami.

Ankieta

Jaki kolor sukni ¶lubnej wybierzesz?

biała
różowa
ecru
kolorowa
czerwona