Dzisiaj jest Poniedziałek 22-01-2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Bakaliowe delicje

Składniki: 25 dkg przesianej mąki, 10 dkg masła lub margaryny, 10 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajko, 2 białka, 1 łyżka cukru do masy, 3 łyżki miodu. Bakalie na masę do wypełnienia: rozdrobnione orzechy włoskie i laskowe, rodzynki, suszone figi i morele, posiekane migdały.
Sposób przyrządzenia:
       
Mąkę zagnieść ze schłodzonym masłem, cukrem pudrem i żółtkami, wyrobić ciasto, rozwałkować, wyłożyć okrągłą formę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C, piec 20 min. 1 jajko i białka ubić na gładką masę, dodając pod koniec łyżkę cukru. Przygotowane bakalie wyłożyć na podpieczone ciasto, zalać ubitymi jajkami. Wstawić jeszcze do piekarnika, podpiec w temp. 160°C, żeby piana podeschła i lekko się zrumieniła. Rozgrzać w rondelku miód, polać bakalie.

Ankieta

Gdzie pojedziesz w podróż poślubną?

w polskie góry
nad polskie morze
na wieś
za granicę
nigdzie :(