Dzisiaj jest Poniedziałek 24-09-2018
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Budyń z polewą

Składniki •  20 dag cukru
  
•  3 jajka
  
•  2 żółtka
  
•  1/2 l mleka
  
•  1/2 laski wanilii lub łyżeczka cukru wanilinowego
  
•  brzoskwinie do dekoracji (świeże lub z puszki)
  
•  olej do foremek
   Etapy przygotowania 1.  Jajka i żółtka roztrzepać, wsypać połowę cukru, utrzeć. Mleko zagotować z miąższem wanilii lub cukrem wanilinowym. Wlewać powoli do masy jajecznej, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
    
2.  Pozostały cukier wsypać do rondelka, wlać łyżkę wody, podgrzewać kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty karmel.
    
3.  6 foremek lub żaroodpornych miseczek posmarować olejem, wlać warstwę masy karmelowej (ok. 3 mm). Masę jajeczną przelać przez sito, napełnić foremki.
    
4.  Do dużej formy nalać wody do wysokości ok. 2 cm.
    
5.  Wstawić foremki z kremem, piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić.
    
6.  Budyń wyjąć ostrożnie na talerzyki (ewentualnie oddzielić za pomocą noża), udekorować plasterkami brzoskwini.

Ankieta

Czym pojedziesz do ślubu?

dorożka
automobil z początku XX wieku
auto z lat 60-tych, 70-tych
limuzyna
najnowszy model popularnej marki