Dzisiaj jest Czwartek 21-03-2019
Przepisy kulinarne - Ciasta, torty, desery
dodaj_przepis
Mazurek marcepanowy

Składniki: - 3 filiżanki posiekanych migdałów (w tym kilka gorzkich) - 2 szklanki cukru - 8 białek - 1 laska wanilii lub 1 cukier waniliowy (1.6 dag) - dowolny lukier lub konfitury - wafle andruty Sposób przyrządzania: Migdały utrzeć w makutrze z 1 białkiem i 1 szklanką cukru. Dodać utłuczoną w moździerzu wanilię oraz 3 białka i ucierać nadal. Wsypać pozostałą szklankę cukru, dodać pianę ubitą z 2 białek i utrzeć do białości. Pod koniec ucierania dodać pianę ubitą z kolejnych 2 białek i wymieszać z masą. Masę wyłożyć na wafle, wstawić do średnio gorącego piekarnika na 40-50 min. Po ostudzeniu posmarować lukrem. Mazurek przybrać dowolnym kremem i owocami kandyzowanymi. Można też ułożyć kratkę z masy, a po upieczeniu i ostudzeniu kratkę wypełnić konfiturami.

Ankieta

Jakie dodatkowe atrakcje planujesz na swoim weselu?

sztuczne ognie
kasyno
fakir z wężami
pokazy taneczne
kabaret
inne
nie będzie dodatkowych atrakcji