Dzisiaj jest Czwartek 17-01-2019
Przepisy kulinarne - Napoje i drinki
dodaj_przepis
Likier kawowo - miodowy

Składniki - 1/2 litra wódki dobrego gatunku - około 1/2 szklanki ziaren kawy - 3 łyżki miodu - 2 /3 szklanki mocnego naparu z kawy mielonej (3 czubate łyżeczki) Sposób wykonania Do dużego, najlepiej litrowego słoika sypiemy ziarna kawy. Zalewamy ziarna wódką. Z trzech łyżeczek kawy i wody zaparzamy mocny napar. Odcedzamy dokładnie fusy. Do jeszcze ciepłego naparu wlewamy miód i mieszamy do rozpuszczenia.
Następnie lekko przestudzony napar z miodem wlewamy do słoika z ziarnami i wódką i zkręcamy.
                           
Całość odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 tygodnie. Staramy sie nie zapominać żeby chociaż raz dziennie potrząsać słojem. Po 3 tygodniach przelewamy alkohol przez bardzo gęstą gaze lub najlepiej filtr do zaparzania kawy w ekspresie. Likier mozna podawać w słabszej wersji dorobiony mlekiem. Zależnie od gustu możemy uzyć mleka zwykłego bądź skondensowanego. 

Ankieta

Jakie dodatkowe atrakcje planujesz na swoim weselu?

sztuczne ognie
kasyno
fakir z wężami
pokazy taneczne
kabaret
inne
nie będzie dodatkowych atrakcji