Dzisiaj jest Środa 19-06-2019
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Cielęcina Ondraszka w ziołach

SKŁADNIKI: * 1,5 kg cieleciny (szynka, łopatka)- może być w 2-3 kawałkach * 6- 8 ząbków czosnku * 3 średnie cebule * 1/4 l śmietany 18%, * 1,5 łyżki mąki * bulion drobiowo- wołowy ok. 0,5 l * słonina 10 dkg * biały pieprz i sól * zioła świeże (bazylia, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek, mięta)- po gałązce WYKONANIE: Zagotować duży garnek z wodą (+ 2 łyżki soli). Cielęcine oczyścić. Wrzucić mięso na wrzątek i doprowarzić do wrzenia. Wyjąć z wrzątku, osączyć i poczekać aż przestygnie. Połowę ząbków czosnku pokroić wzdłuż na ćwiartki. Pokroić 5 dkg słoniny w słupki. W mięsie zrobić kieszenie ostrym wąskim nożem i nadziewać słoniną na przemian z czosnkiem (ok 6- 8 kieszeni). Cebule pokroić w niewielką kostkę. Mięso natrzeć solą, resztą zmiażdzonego czosnku i oprószyć pieprzem białym. W dużym rondlu przesmażyć resztę słoniny i rozgrzać 1/2 planty. Wrzucić mięso na silnie rozgrzany tłuszcz i opiec ze wszystkich stron aby sie zarumieniło. Pod koniec dodać cebulę i zeszklić ją. Podlać cielęcinę bulionem i dodać gałązki ziół. Dusić na bardzo małym ogniu ok 2- 2,5 godz. Miękie mięso wyjąć, a cały sos przetrzeć przez drobne sitko. Mąkę rozmieszać ze śmietaną. Sos zagotować i zagęscić śmietaną. Podajemy z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną z boczkiem.

Ankieta

Jaki strój założy Pan Młody?

garnitur
frak
surdut
inny