Dzisiaj jest Sobota 16-02-2019
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Wątróbka cielęca szpikowana słoniną

SKŁADNIKI: * 500 g wątróbki cielęcej * 150 g słoniny * 1 cebula * 5 jagód jałowca * 1 marchewka, 1 pietruszka * 150 ml śmietany 18% * 150 ml wywaru (może być z kostki) * 80 g mąki * 2 łyżki tłuszczu * sól, pieprz WYKONANIE: Wątrobę myjemy, osuszamy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy w plastry. Słoninę kroimy w słupki i zamrażamy, potem szpikujemy nimi wątróbkę, oprószamy ją solą, pieprzem i mąką. Obsmażamy wątróbkę na tłuszczu, aż do zrumienienia. Cebulę oraz jarzyny obieramy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, jarzyny ucieramy na grubej tarce. Krótko przesmażamy. W rondelku układamy: wątróbkę, jarzyny, a potem zalewamy wszystko śmietaną i wywarem z rozgniecionymi jagodami jałowca. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając.

Ankieta

Czy lubisz poranny sex?

obowiązkowo!
tak, lubię
tylko czasami
wolę pospać
nie lubię
nigdy!