Dzisiaj jest Poniedziałek 26-08-2019
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Pasztet z krolika z orzeszkami pisatacjowymi

SKŁADNIKI: * 1 królik (ok. 1- 1,2 kg) * 100 g słoniny * 100 g boczku * 200 g łopatki wieprzowej * 2 cebule * 4 jajka * 2 ząbki czosnku * 1 czerstwa bułka kajzerka * 200 ml białego wina * 100 ml winiaku * garść orzeszków pistacjowych * tłuszcz do wysmarowania foremek * sól, * pieprz czarny mielony * rozmaryn * tymianek WYKONANIE: Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz z łopatką pokroić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Słoninę i boczek pokroić, wytopić w rondlu na wolnym ogniu, a następnie na powstałym tłuszczu obsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek, posypać solą, pieprzem i niewielką ilością ziół. Wlać wino i dusić do miękkości (ok. 40 minut). W razie potrzeby podlewać winem lub rosołem. Do miękkiego mięsa dodać pokruszoną bułkę i wymieszać tak, aby nasiąkła wywarem. Wystudzone mięso i bułkę zmielić trzykrotnie, do masy dodać orzeszki pistacjowe, rozmącone jajka i winiak. Całość wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem. W natłuszczonych podłużnych foremkach umieścić masę, całość owinąć dokładnie najpierw folią spożywczą, a następnie aluminiową. Piec godzinę w kąpieli wodnej w temperaturze 140º C. Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem, jeżeli zostanie na nim mięso, piec kolejne 10 minut. Pasztet z królika podawać z żurawiną lub ćwikłą i marynowanymi owocami.

Ankieta

Czym pojedziesz do ślubu?

dorożka
automobil z początku XX wieku
auto z lat 60-tych, 70-tych
limuzyna
najnowszy model popularnej marki