Dzisiaj jest Czwartek 26-04-2018
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Pikantny zając po berberyjsku

SKŁADNIKI: * 1 kg porcjowanego zająca * 3 małe cebule * 1/8 litra oliwy z oliwek * 2 łyżki + 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki * 1 łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki pieprzu * 2 łyżeczki kurkumy * 1 łyżeczka curry * 1/2 łyżeczki imbiru * szczypta szafranu * 60 g dymki lub pora * 200 g rodzynek WYKONANIE: Porcje zająca opłukać, osuszyć i ułożyć ciasno obok siebie w rondlu odpowiedniej wielkości. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę umieścić między poszczególnymi porcjami i polać olejem. Przyprawy wymieszać z 2 łyżkami siekanej natki pietruszki i posypać nimi mięso. Zalać wodą tak, aby sięgała powierzchni mięsa. Zagotować i dusić pod przykryciem. Dymkę lub por oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa wraz z rodzynkami i dusić jeszcze 20 minut. Porcje zająca ułożyć na półmisku. Sos wymieszać, doprawić do smaku i polać nim mięso. Potrawę posypać świeżą natką pietruszki.

Ankieta

Jaki strój założy Pan Młody?

garnitur
frak
surdut
inny