Dzisiaj jest Czwartek 25-04-2019
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Kurczak w potrawce po warszawsku

SKŁADNIKI: * 1 kurczak * 1- 2 cebule * 1/2 selera korzeniowego lub 2 łodygi selera naciowego * 4 marchewki * 10 dag pieczarek * 50 dag ziemniaków * garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, oregano) * rosół z kostki (drobiowy, warzywny, grzybowy) * sok z cytryny * przyprawa warzywna typu vegeta * 4 łyżki oliwy lub oleju * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Kurczaka pokroić na części, umyć, osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i odrobiną przyprawy warzywnej. 2. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. 3. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać kawałki kurczaka i obrumienić. 4. Pieczarki poszatkować. 5. Marchewki i seler obrać, pokroić w kostkę i razem z grzybkami dodać do kurczaka, zalać rosołem z kostki tak, aby mięso pozostawało przykryte, i zagotować na małym ogniu. 6. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka, uzupełniając, jeśli to potrzeb ne płyn. 7. Dusić na niewielkim ogniu do miękkości. Doprawić. 8. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

Ankieta

Czym pojedziesz do ślubu?

dorożka
automobil z początku XX wieku
auto z lat 60-tych, 70-tych
limuzyna
najnowszy model popularnej marki