Dzisiaj jest Czwartek 26-04-2018
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Piersi z kurczaka po normandzku

Składniki Przepis 4 duże piersi z kurczaka,
25 dag pieczarek,
150 ml gęstej kwaśnej śmietany,
40 dag kwaśnych jabłek,
4 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
100 ml rosołu,
1 pęczek posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, cukier, majeranek i sok z cytryny do smaku. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć pieprzem i solą. Odstawić w chłodne miejsce na 20 min. Obtoczyć w m?ce. W rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć na nim piersi z obu stron na złoty kolor. Podlać rosołem. Dodać obrane i pokrojone w paseczki pieczarki. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia wlać ?mietanę. Piersi wyjąć i pokroić w ukośne grube plastry. Ułożyć na ogrzanym półmisku. Do pozostałego po duszeniu sosu, dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Dusić jeszcze ok. 3 min. (Do momentu, aż jabłka zmiękną). Zawartości? rondla polać ułożone na półmisku mięso. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.

Ankieta

Na jakie filmy lubisz chodzić do kina?

akcji
komedie
romantyczne
przygodowe
horrory
na każdy
nie chodzę do kina