Dzisiaj jest Czwartek 16-08-2018
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Dzika gęś nadziewana szynką i makaronem

Składniki:Gęś,
100 g słoniny,
sól,
pieprz,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka majeranku,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
sok z cytryny,
ćwierć łyżeczki cukru.
Nadzienie:
500 g łazanek,
200 g szynki,
100 g tartego żółtego sera,
100 g masła,
sól,
pieprz.

 
Sposób przyrządzenia:        Oczyszczoną i umytą gęś zalać winem wymieszanym z sokiem cytrynowym, wynieść na noc w chłodne miejsce. Wyjąć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, pieprzem i majerankiem, naszpikować słoniną.
        Ugotować łazanki, wymieszać z solą, pieprzem, pokrojoną w paseczki szynką i tartym serem. Napełnić gęś, zaszyć. Piec w gorącym piekarniku, polewając stopionym masłem i winem z marynaty, a później wytworzonym sosem. Miękką podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć łazankami z nadzienia, polać sosem spod pieczeni, podgrzać.

Ankieta

Gdzie pojedziesz w podróż poślubną?

w polskie góry
nad polskie morze
na wieś
za granicę
nigdzie :(