Dzisiaj jest Czwartek 16-08-2018
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Coxa de frango - brazylijskie udka kurczaka z grilla

Składniki:
- 5 udek kurczaka
- 5 podudzi kurczaka (tzw. pałek)
- 150 ml jasnego piwa
- 150 ml oleju roślinnego
- 7 obranych ząbków czosnku
- szczypiorek i natka
- 1 cytryna
- 3 liście laurowe
- świeżo mielony czarny pieprz
- słodka papryka w proszku
- 1 łyżka ziarnistego czarnego pieprzu
- sól

Sposób przyrządzania:

Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką. Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem. Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę - tyle, ile lubisz. Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryny. Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki. Mięso osącz i upiecz na grillu, od czasu do czasu smarując marynatą.

Ankieta

Ile czasu powinny trwać zaręczyny?

jeden miesiąc
trzy miesiące
pół roku
rok
dłużej niż rok
nie ma reguły, mogą trwać ile chcą :)