Dzisiaj jest Czwartek 16-08-2018
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Filety z kurczaka w figach i miodzie

Produkty: 4 filety z piersi kurczaka
1 kurza wątróbka
16 fig
ewentualnie 1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
2 łyżeczki masła
1 cebula
2 łyżki miodu
1 łyżka octu z cydru (lub innego octu winnego)
sól
pieprz Wykonanie: Figi umyć i wysuszyć. Rozgrzać w małej patelni 1 łyżeczkę masła i na średnim ogniu smażyć wątróbkę, po trzy minuty z obu stron (nie myć patelni po smażeniu). Pokroić drobno cztery figi oraz usmażoną wątróbkę i wymieszać z orzeszkami. Ostrym nożem przekroić każdy filet na pół, ale nie do końca. Wsunąć farsz figowy między dwie połowy każdego fileta i spiąć je wykałaczkami. Oprószyć mąką.
W dużej patelni rozgrzać olej, dodać 1 łyżeczkę masła, położyć filety, dodać cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Smażyć na średnim ogniu. Przekroić pozostałych 12 fig na cztery części. W małej patelni na niewielkim ogniu podgrzać ocet, dodać miód i podgrzewać, mieszając, póki się nie rozpuści. Po 7-8 min przewrócić filety i ułożyć wokół nich pokrojone figi.
Smażyć 5 min, następnie oblać filety i figi zawartością małej patelni, smażyć jeszcze 5 min

Ankieta

Która pora roku jest najlepsza na ślub?

Wiosna
Lato
Jesień
Zima