Dzisiaj jest Czwartek 04-06-2020
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Golonka z jabłkami

Produkty: - golonka wieprzowa - ok. 70 dag
- 30 dag kiszonej kapusty
- 2 duże jabłka
- 3 łyżki smalcu
- cebula
- 3-4 ziarnka jałowca
- liść laurowy
- sól
- pieprz i majeranek Wykonanie: Dokładnie oczyszczamy i myjemy mięso, osuszamy papierowymi ręcznikami. Golonkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Brytfankę smarujemy smalcem i układamy w niej golonkę. Pieczemy ok. 1-1,5 godz. w temp. 190 stopni. W tym czasie obieramy i siekamy cebulę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i lekko podsmażamy. Dodajemy do cebuli kapustę. Lekko podlewamy wodą i dusimy przez 25 min. Dodajemy jabłka - obrane i pokrojone w ósemki (z wyciętymi gniazdami). Dusimy z jabłkami jeszcze ok. 5-10 min.
Golonkę podajemy ułożoną na podduszonej kapuście. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w plasterki.

Ankieta

Gdzie pojedziesz w podróż poślubną?

w polskie góry
nad polskie morze
na wieś
za granicę
nigdzie :(