Dzisiaj jest Sobota 21-07-2018
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Kurczak z pieprzem po seczuańsku

Produkty: - 3 piersi kurczaka
- 3 plasterki imbiru
- 2 cebulki dymki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina
- 3 suszone papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego
- 60 ml bulionu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego Wykonanie: Mięso pokrój w kostkę. Rozgnieć imbir i dymki płaską stroną noża. W miseczce zrób marynatę z 1 łyżki sosu sojowego, 1 łyżki wina, imbiru i cebulek dymek. Włóż do niej kurczaka i odstaw na 15 minut. Przekrój papryczki, usuń nasionka, strąki pokrój na kawałki. Do woka wlej olej, wsyp ziarenka pieprzu seczuańskiego, podgrzewaj przez kilka minut. Teraz włóż papryczki, smaż, aż sczernieją. Włóż mięso, smaż, aż zrobi się białe. Wsyp cukier, wlej bulion, 2 łyżki sosu sojowego i łyżkę wina. Gdy całość się zagotuje, przykryj, zmniejsz ogień, gotuj 5 minut, mieszając. Wyjmij imbir z woka, danie polej olejem sezamowym. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Ankieta

Gdzie zorganizujesz swoje wesele?

w restauracji
w hotelu
w dworku
na zamku
w gospodzie
u rodziny