Dzisiaj jest Czwartek 16-08-2018
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Sarnina w sosie wiśniowym

Produkty: - 1.5 kg combra sarniego
- 3 jagody jałowca
- suszony tymianek
- sól
- 3 łyżki sklarowanego masła
- 10 dag wędzonego boczku (lub słoniny) pokrojonego w plastry
- 1.5 szklanki bulionu z dziczyzny (lub wołowego)
- 80 dag wiśni bez pestek
- 3 szklanki wody
- 10 dag cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kieliszek kirszu
- 1 pomarańcza Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Comber umyj, oczyść z błon. Rozgnieć w moździerzu jałowiec, wymieszaj z 1/2 łyżeczki pokruszonego tymianku, natrzyj mięso. Odłóż na pół godziny, a potem wytrzyj comber papierowym ręcznikiem, usuwając resztki przypraw, i natrzyj go solą. W brytfannie rozgrzej sklarowane masło, obsmaż mięso, obłóż je boczkiem, aby nie wyschło, piecz 35-45 minut. Po 10 minutach pieczenia podlej mięso szklanką bulionu, a potem, w razie potrzeby uzupełniaj bulion, który wyparował. Po 30 minutach pieczenia zdejmij boczek i dopiecz mięso. Upieczony comber pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku. Ugotuj syrop z wody i cukru, włóż wiśnie, gotuj minutę, ostudź. Osącz wiśnie, a powstały syrop wymieszaj z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Dodaj wiśnie i wódkę, wymieszaj z sosem spod pieczeni. Pomarańczę sparz i osusz, pokrój w cienkie plastry. Mięso pokrój na porcje, ułóż na półmisku, udekoruj pomarańczami i polej sosem wiśniowym.

Ankieta

Jaki kolor sukni ślubnej wybierzesz?

biała
różowa
ecru
kolorowa
czerwona