Dzisiaj jest Czwartek 18-04-2019
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Ozorek cielęcy w sosie balatońskim

Produkty: 600 g ozorka cielęcego
sól
2 cebule
5 ziaren pieprzu
1 listek laurowy
włoszczyzna Sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
3/4 szklanki bulionu z kostki
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
Do smaku:
papryka, sos
sojowy, ziele angielskie,
sól, pieprz
kilka korniszonów Wykonanie: Włoszczyznę obrać, umyć. Cebule obrać, pokroić na plastry, opiec. Ozorek oczyścić, umyć. włożyć do wrzątku, zagotować, odcedzić. Zalać świeżym wrzątkiem, posolić, przykryć, gotować 2 godz. Włoszczyznę, cebule i przyprawy dodać w połowie gotowania. Przygotować sos:
Czosnek obrać, zmiażdżyć. Cebule obrać, posiekać, przesmażyć w oleju, dodać koncentrat, dusić podlewając bulionem. Dodać musztardę i czosnek. Przyprawić do smaku. Korniszony posiekać, dodać do sosu. Z ozorka zdjąć skórę, pokroić go skośnie na plastry. Podawać z warzywami i sosem.

Ankieta

Jaki kolor sukni ślubnej wybierzesz?

biała
różowa
ecru
kolorowa
czerwona