Dzisiaj jest Czwartek 18-10-2018
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Kurczak Kung Pao

Składniki: •  Sos sojowy, 5 łyżeczek
  
•  Wino sherry wytrawne, 5 łyżeczek
  
•  M±ka kukurydziana, 3,5 łyżeczki
  
•  Sól, 0,25 łyżeczki
  
•  Piersi z kurczaka, 3 sztuki pokrojone w kawałeczki
  
•  Ocet winny z wina czerwonego (vinegar), 1 łyżka
  
•  Bulion z kurczaka, 2 łyżki
  
•  Cukier, 1,5 łyżeczki
  
•  Olej ro¶linny, 3 łyżki
  
•  Orzeszki ziemne solone, 1/3 filiżanki
  
•  Małe suszona papryczka chili, 1 sztuka lub połówka
  
•  Imbir ¶wieży, 1,5 łyżeczki, pokrojony w drobn± kosteczkę
  
•  Szczypiorek, 2 sztuki, krojony na kawałki 4 centymetrowe
   Etapy przygotowania 1.  Aby zrobić marynat, zmieszać 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki sherry, 2 łyżeczki m±ki, oraz sól w dużej misce. Dobrze wymieszać. Dodać kurczaka, wymieszać tak aby marynat pokrył kawałki kurczaka. Pozostawić na 30 minut.
    
2.  Wymieszać pozostałe 3 łyżeczki sosu sojowego, 3 łyżeczki sherry, ocet, bulion, cukier, i pozostałe 1,5 łyżeczki m±ki w małej miseczce. Wymieszać i odstawić.
    
3.  Podgrzać łyżkę oleju w woku lub dużej patelni na ¶rednim ogniu. Dodać orzeszki i smażyć aż nabior± złotej barwy. Odłożyć na bok.
    
4.  Smażyć pozostałe dwie łyżki oleju w woku nad ¶rednim ogniem. Dodać papryczkę chili - pokrojone małe kawałeczki - i smażyć do momentu aż papryczki zaczn± skwierczeć (przypalać się), około 1 minuty. Podkręcić ogień do dużego. Dodać kurczaka i smażyć ok 2 minut. Dodać imbir. Smażyć dopóki mięso kurczaka jest wysmażone, ok 1 minuty. Dodać szczypiorek i orzeszki do woka. Wymieszać mieszankę z m±ki i dodać do woka. Smażyć i mieszać dopóki sos zacznie się gotować i się zagę¶ci.
    

Ankieta

Jaki strój założy Pan Młody?

garnitur
frak
surdut
inny