Dzisiaj jest Poniedziałek 16-07-2018
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Risotto z bekonem

Składniki: - 3 duże plastry bekonu lub chudego wędzonego boczku - 1 mała cebula - 50 dag dowolnych mrożonych warzyw - 3- 4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) - 3/4 szklanki ryżu arborio (specjalnego na risotto o okrągłych ziarenkach) - starty twardy ser Sposób przyrządzania: Wysmaż bekon na suchej patelni. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patelni pozostaw łyżkę wytopionego tłuszczu, zeszklij na nim posiekaną cebulę. Dodaj ryż, smaż, mieszając około minuty. Wlej chochelkę wrzącego bulionu, gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Gotuj dalej, dodając po chochelce gorący bulion, aż ryż będzie miękki (trwa to 18- 20 minut). Warzywa przygotuj według przepisu podanego na torebce, wymieszaj z ryżem, posyp pokruszonymi skwarkami z bekonu, a potem grubo startym serem. Danie możesz podać od razu albo zapiec w temp. 200 stopni na złoty kolor.

Ankieta

Gdzie pojedziesz w podróż poślubną?

w polskie góry
nad polskie morze
na wieś
za granicę
nigdzie :(