Dzisiaj jest Poniedziałek 26-08-2019
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Ryż z szynką

Składniki: 40 dkg ryżu basmati, 5 dkg grzybów mu- err, 5 dkg grzybów shiitake, pęczek symki, gruby plaster szynki, 10 dkg oleju, 1 łyżka curry, 4 jajka, sól, biały pieprz.
 
Sposób przyrządzenia:
       
Zagotować 1 l osolonej wody, wsypać ryż i gotować 20 min. na małym ogniu. Grzyby mu- err zalać gorącą wodą na 15 min; osaczyć, posiekać. Grzyby shiitake oczyścić, podzielić na połówki. Dymkę pokroić na małe kawałki, szynkę na paseczki. Mocno podgrzać na woku 1 łyżkę oleju, smażyć na nim dymkę z grzybami i szynką kilka min. na średnim ogniu, ciągle mieszając. Posypać curry, krótko zasmażyć. Dodać ryż. Smażyć 5 - 6 min. na małym ogniu. Rozgrzać łyżeczkę oleju, usmażyć na nim jajka sadzone. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć ryż na talerze, na nim ułożyć jajka.

Ankieta

Gdzie zorganizujesz swoje wesele?

w restauracji
w hotelu
w dworku
na zamku
w gospodzie
u rodziny