Dzisiaj jest Środa 19-06-2019
Przepisy kulinarne - Potrawy mięsne
dodaj_przepis
Wiejska potrawka z kurczaka z winogronami

SKŁADNIKI: * 1 duży kurczak wiejski * 1/2 szklanki oliwy z oliwek * 3 posiekane cebule w kostkę * 1 posiekany ząbek czosnku * 1/4 szklanki soku z zielonych winogron * 1 kostka rosołowa * przyprawa czosnkowa * 6 tostów bez skórki * mąka, sól, pieprz WYKONANIE: 1. Wytnij mięso z piersi i udek kurczaka i obtocz je mąką. 2. Do gotującej się wody wrzuć kostkę bulionu z kury, wymieszaj. 3. Podgrzej 2 łyżki oliwy w szybkowarze i wrzuć na to kurczaka. 4. Przerzucaj kawałki kurczaka, aby się lekko zarumieniły. 5. Wrzuć cebulę do szybkowaru, wymieszaj drewnianą łyżką całość i dodaj sól i pieprz. 6. Dodaj bulion z kury i mieszając odklej spaleniznę od garnka. 7. Dodaj do całości sok winogronowy i czosnek, wymieszaj. 8. Przykryj szybkowar i zostaw kurczaka na małym ogniu na około 15 min. 9. Postaw patelnię na dużym ogniu i wlej sporą ilość oleju. Nałóż na to pieczywo tostowe. 10. Na talerzu połóż papierowy ręczniczek i nałóż na niego tosty z patelni, aby odsączyć z nich tłuszcz. 11. Posyp tosty przyprawą czosnkową. 12. Ułóż kawałki kurczaka na tostach, polej sosem. 13. Udekoruj natką pietruszki.

Ankieta

Ile planujesz mieć dzieci?

nie planujemy, ile Bozia da :)
jedno
dwójkę
trójkę
więcej niż trójkę
nie będziemy mieć dzieci