Dzisiaj jest Czwartek 17-01-2019
Przepisy kulinarne - Potrawy z mąki
dodaj_przepis
Omlet ze szparagami

Porcja dla 2 osob. Czas przygotow. 40 min.
500 g szparagow,
4 jaja,
1 lyzka startego zoltego sera,
1 lyzeczka maki kartoflanej,
2 lyzki drobno pokrojonej rzezuchy,
1/8 lyzeczki cayenne, sol,
sklarowane maslo do smazenia omletu.

1. Szparagi cienko obrac, zdrewniane konce odlamac. Oplukac, wlozyc do wrzacej,
osolonej wody, gotowac 20-30 min. Odcedzic.
2. Jaja umyc. Zoltka wbic do miski, wymieszac z maka kartoflana i serem. Bialka
lekko ubic z sola i pieprzem cayenne. Delikatnie polaczyc z zoltkami.
3. Na patelni dobrze rozgrzac 1 lyzke masla, wlac mase jajeczna, smazyc na srednim ogniu, podwazajac brzegi szerokim nozem lub lopatka, by cala masa splynela pod spod omletu.
4. Na usmazony omlet polozyc szparagi, zlozyc omlet na pol, zsunac z patelni na
ogrzany talerz, posypac rzezucha.

Ankieta

Ile czasu powinny trwać zaręczyny?

jeden miesiąc
trzy miesiące
pół roku
rok
dłużej niż rok
nie ma reguły, mogą trwać ile chcą :)