Dzisiaj jest Środa 19-06-2019
Przepisy kulinarne - Przekąski zimne i gorące
dodaj_przepis
Chlebki pitta z nadzieniem

Przygotowanie: ok 45 minut

Trudność: łatwe


Składniki na 5 porcji

• gotowe opakowanie chlebków pitta • 1/2 kg łopatki bez kości, • 1 pierś kurczaka • 1 papryka dowolnego koloru (najlepiej czerwona lub żółta) • 2 cebule • 2 ząbki czosnku • słodka papryka w proszku • wegeta • sos sojowy ciemny • oliwa
Etapy przygotowania

1. Łopatkę opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na kawałeczki.To samo zrobić z piersią kurczaka. Cebulę pokroić w plastry. W misce układać warstwami: mięso - pokropić je sosem sojowym - cebula - mięso - aż do wyczerpania składników. Odstawić na 1/2 godziny. 2. Na niewielkiej ilości oliwy rozgrzanej na patelni zrumienić wyjęte z marynaty mięso. Później dodać cebulę posiekaną w drobniejsze kawałki i zmiażdżony czosnek, również podsmażyć. Wlać sos pozostały z marynaty, dodać przyprawy, podlać wodą - dusić ok. 30 - 40 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną w paseczki, obraną ze skóry paprykę. 3. Nadzieniem wypełniać chlebki pitta, przygotowane według przepisu na opakowaniu. Podawać z dowolną surówką.

Ankieta

Ile czasu powinny trwać zaręczyny?

jeden miesiąc
trzy miesiące
pół roku
rok
dłużej niż rok
nie ma reguły, mogą trwać ile chcą :)