Dzisiaj jest Sobota 17-11-2018
Przepisy kulinarne - Przetwory
dodaj_przepis
Dżem dyniowo-pomarańczowy

Składniki:2 kg dyni,
3 - 4 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze,
sok z 1 cytryny,
1 - 1.5 kg cukru,
kawałek (2 cm) korzenia imbiru.

 
Sposób przyrządzenia:        Dynię gotujemy w wodzie na wolnym ogniu około 20 minut. Pomarańcze obieramy. Ze skórek odkrawamy białe części. Zagotować w rondelku syrop z 0.5 szkl. wody i 2 łyżek cukru i gotować w nim pokrojone w paski pomarańczowe skórki, aż zmiękną (ok. 15 min).
        Pomarańcze pokroić na kawałki i wyjąć pestki. Dynię, gdy ostygnie, obierać ze skórki i rozgnieść ją tłuczkiem. Dynię, pokrojone pomarańcze, ugotowane skórki wraz z syropem i sokiem z cytryny gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Do naczynia z gotującym się dżemem włożyć zawinięte w kawałek gazy odcięte białe części skórki wraz z pestkami - jest w nich dużo pektyn, które zagęszczają i utrwalają przetwory. Dodać także posiekany imbir i cukier i gotować dalej, często mieszając, przez 20 min.
        Następnego dnia doprowadzić dżem powoli do wrzenia i nłożyć do wyparzonych słoików. Dzięki dyni kromka chleba z tym dżemem na śniadanie dostarcza nam dzienną dawkę witaminy i prowitaminy (beta-karoten) A.

Ankieta

Czy stosujesz antykoncepcję?

nie, nie stosuję żadnej
stosunek przerywany
prezerwatywa
pigułki lub plastry hormonalne
wkładka domaciczna
inne