Dzisiaj jest Poniedziałek 20-11-2017
Przepisy kulinarne - Przetwory
dodaj_przepis
Sałatka marynowana z cukinii z curry

Składniki • 8 kg cukini • 1/2 kg cebuli • 40 dag marchwi • 2 główki czosnku • 20 dag pietruszki, korzeni wraz z natką • pół litra octu • pół litra oleju • szklanka cukru • 10 dag soli • ziele angielskie, pieprz, kopiata łyżka curry Etapy przygotowania 1. Cukinię i cebulę kroimy w talarki lub jeśli są duże, w półtalarki. Marchewkę i korzeń pietruszki po obraniu ścieramy na dużych oczkach tarki, czosnek ścieramy na oczkach średnich. Natkę pietruszki drobno siekamy. Przygotowane składniki przekładamy do dużego garnka i mieszamy. 2. Ocet łączymy z olejem, solą, cukrem i curry, zagotowujemy. 3. Zalewą zalewamy jarzyny, zostawiamy na 2 godzinki pod przykryciem, uprzednio mieszając wszystko. 4. Rozkładamy sałatkę wraz z zalewą do słoiczków, do każdego wrzucamy ziarenka ziela angielskiego (po kilka) i pieprzu ziarnistego (również kilka). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut.

Ankieta

Gdzie zorganizujesz swoje wesele?

w restauracji
w hotelu
w dworku
na zamku
w gospodzie
u rodziny