Dzisiaj jest Czwartek 25-04-2019
Przepisy kulinarne - Przetwory
dodaj_przepis
KISZONE POMIDORY

Składniki • pomidory typu cherry lub inne małe z twardą skórką • korzeń chrzanu • czosnek • liście porzeczki • koper • gorczyca, sól, pieprz w ziarnach Etapy przygotowania 1. Pomidory myjemy i delikatnie nakłuwamy wykałaczką. 2. Do sterylnych słoików wkładamy na dno koper, dużo czosnku (według uznania) pokrojonego na połówki. 3. Układamy pomidory, dodajemy między nimi liście porzeczki, kawałki chrzanu (nie za dużo) i pieprz. Można dodać też odrobinę gorczycy (wg uznania) 4. Gotujemy wodę z solą w proporcji 2 litr wody + 1,5 łyżki soli. Przygotowane wcześniej słoiki z pomidorami zalewamy roztworem. Potem pasteryzujemy ok. 8-10 min. Należy uważać żeby woda nie wrzała ! Inaczej pomidory popękają. 5. Teraz to już tylko kwestia cierpliwości. Za ok. 2 dni pomidory są gotowe do spożycia.

Ankieta

Na jakie filmy lubisz chodzić do kina?

akcji
komedie
romantyczne
przygodowe
horrory
na każdy
nie chodzę do kina