Dzisiaj jest Wtorek 12-11-2019
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza
dodaj_przepis
Grillowana makrela w ziołowej marynacie

Składniki •  2 makrele
  
•  1 cytryna
  
•  sól
  
•  pieprz cytrynowy
  
•  2 łyżki oliwy z oliwek
  
•  2 duże ząbki czosnku
  
•  kilka listków szałwii
  
•  kilka gałazek świeżego tymianku
   Etapy przygotowania 1.   Makrele nasolić i skropić sokiem z połowy cytryny, posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Odstawić na 1 i 1/2 godziny. Przygotować marynatę. W tym celu posiekać zioła, a następnie wymieszać je z dwoma przeciagniętymi przez praskę zabkami czosnku, świeżo mielonym pieprzem cytrynowym, odrobiną soli, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny przy pomocy drewnianego mieszadełka.
    
2.   Do środka ryby wsadzić kilka listków szałwii oraz łyżeczkę przygotowanej marynaty, spiać za pomoca wykałaczki. Resztę marynaty rozsmarować po wierzchu ryb. Piec w specjalnych siatkach przeznaczonych do grill’owania ryb lub na aluminiowej tacce do momentu, aż będzie rumiana. 
     
 

Ankieta

Na jakie filmy lubisz chodzić do kina?

akcji
komedie
romantyczne
przygodowe
horrory
na każdy
nie chodzę do kina