Dzisiaj jest Czwartek 26-04-2018
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza
dodaj_przepis
Kotleciki z tuńczyka

Dla dziecka od: 1 roku Składniki:
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 50 g (ok. 5 łyżek) świeżej lub mrożonej mieszanki warzywnej
- np. marchewki
- selera
- fasolki szparagowej
- cebuli
- 25 g margaryny
- puszka (180 g) tuńczyka
- 2 łyżeczki mąki
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzania:

Ugotuj warzywa i ziemniaki (jeśli są duże, pokrój je na kawałki) tak, by były całkiem miękkie i dały się po odcedzeniu łatwo rozgnieść. Jeśli używasz szybkowara, możesz to zrobić na dwóch jego piętrach i wtedy zajmie ci to ok. 5 minut. Wymieszaj masę ziemniaczaną z masłem, drobno pokrojonymi warzywami, tuńczykiem, solą i pieprzem. Z otrzymanej mieszaniny lekko umączonymi dłońmi formuj małe kotleciki. (Powinno ich wyjść szesnaście). Podgrzej tłuszcz na patelni i smaż na niej kotleciki z obu stron, aż staną się rumiane.
Podawaj z surówką z warzyw.
Przygotowanie - 15 minut.

Ankieta

Jaki strój założy Pan Młody?

garnitur
frak
surdut
inny