Dzisiaj jest Poniedziałek 11-12-2017
Przepisy kulinarne - Ryby i owoce morza
dodaj_przepis
Pstrągi gotowane na parze z wiśniówką

Składniki: kawałek świeżego korzenia imbiru, 4 dymki, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki wytrawnej wiśniówki, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 sprawione pstrągi (po około 350 g), sól Wykonanie: Imbir obrać i drobno posiekać. Dymki umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać i rozgnieść. Wymieszać wiśniówkę, sos sojowy, cukier, olej, imbir i czosnek. Pstrągi trzykrotnie naciąć ukośnie z jednej strony ostrym nożem. Od wewnątrz i z wierzchu oprószyć solą. Napełnić garnek wodą na wysokość palca i włożyć do niego ruszt do gotowania na parze. Ułożyć na ruszcie ryby i wlać łyżeczką w nacięcia w rybach mieszankę z wiśniówką. Ułożyć na rybach dymkę. Zagotować wodę w garnku. Przykryć i gotować 10-15 minut na średnim ogniu.

Ankieta

Jaki strój założy Pan Młody?

garnitur
frak
surdut
inny