Dzisiaj jest Wtorek 30-05-2017
Przepisy kulinarne - Sałatki i surówki
dodaj_przepis
Sałatka z wątróbek drobiowych na ciepło

SKŁADNIKI: PORCJA: 250 KCAL - 2 piersi kacze - 350 g wątróbek drobiowych - 50 g masła - 2 kwaśne jabłka - sałata zwykła i dębowa - 3 szalotki. SOS: - 1,5 łyżki oleju słonecznikowego - łyżka octu winnego (najlepiej białego) - 50 g śmietany 22% - łyżeczka białej musztardy - sól, biały pieprz. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Umyj sałatę, osusz ją i porwij na drobne kawałki. 2. SOS: ocet wymieszaj z olejem, musztardą, solą i śmietaną, dopraw pieprzem. 3. Oczyść wątróbki z błonek i tłuszczu, rozdziel na mniejsze kawałki. 4. Szalotkę pokrój w piórka, zeszklij na połowie masła, dorzuć wątróbkę i usmaż. Odstaw i trzymaj w cieple. 4. Każde jabłko pokrój na osiem części, usuń gniazda nasienne i usmaż na pozostałym maśle tak, aby lekko się zarumieniły, ale zachowały jędrność. 5. Równolegle na drugiej patelni przygotuj kacze piersi: połóż skórą do dołu i na wolnym ogniu smaż do wytopienia tłuszczu (ok. 10 minut), a następnie przewróć ją i smaż na dużym ogniu 4 minuty. 6. Pokrój na cienkie plasterki, usuń tłustą skórkę. 7. Wątróbki, plastry kaczki, jabłka ułóż na sałacie, polej sosem.

Ankieta

Czy lubisz poranny sex?

obowiązkowo!
tak, lubię
tylko czasami
wolę pospać
nie lubię
nigdy!