Dzisiaj jest Niedziela 16-12-2018
Przepisy kulinarne - Zupy i dodatki
dodaj_przepis
Zupa północna po niemiecku

SKŁADNIKI: • 750 g różnych ryb morskich (filety) • 2 łyżki soku cytrynowego, sól • ½ l wody+ ½ litra wywaru z ryb • 75 g szalotek lub 1 cebula • 200 g włoszczyzny bez kapusty, pomidory bez skóry 3- 4 szt • 3 łyżki oliwy z oliwek • 250 ml białego wytrawnego wina • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej • 1 mała puszka szyjek rakowych lub paluszków krabowych • 3 łyżki siekanych ziół (natka, koperek, szczypiorek, bazylia) • 4 kromki bułki na grzanki, 2 łyżeczki masła WYKONANIE: Filety opłukać pod zimną wodą, osuszyć, pokroić na równe kawałki, skropić sokiem cytrynowym, posolić i odstawić na chwilę. Zagotować wodę z wywarem i wrzucić filety, gotować około 10-15 min. na wolnym ogniu. Ryby wyjąć, pozostały wywar przecedzić. Pokrojone szalotki lub cebulę i warzywa dusić na oliwie parę minut, zalać wywarem i gotować 20 min. na niewielkim ogniu. Dolać wino z rozmieszaną mąką ziemniaczaną, zaciągnąć, doprawić. Osączone szyjki lub paluszki krabowe i kawałki ryby wrzucić do wrzącej zupy, przystroić siekaną zieleniną. Bułkę pokroić w kostkę zarumienić na maśle, wrzucić do zupy przed podaniem.

Ankieta

Czym pojedziesz do ślubu?

dorożka
automobil z początku XX wieku
auto z lat 60-tych, 70-tych
limuzyna
najnowszy model popularnej marki