Dzisiaj jest Czwartek 24-05-2018
Przepisy kulinarne - Zupy i dodatki
dodaj_przepis
Chłodnik ze szczawiem i rakami

Przygotowanie: 30 min.

Oczekiwanie: 2 godziny


Składniki na 4 porcje

• 800 g szczawiu • 3 średnie ogórki gruntowe • 1 pęczek cienkiego szczypiorku • 2 gałązki koperku • 4 jajka • 1,5 litra bulionu lub wywaru z jarzyn • 100 g jogurtu naturalnego • 4 łyżki gęstej śmietany kwaśnej • 100 g mięsa z gotowanych raków • sól, cukier, biały pieprz • koperek do dekoracji
Etapy przygotowania

1. Wielbiciele chłodników, biegnijcie po szczaw! 2. Szczaw opłucz, odetnij łodyżki, pokrój w paski, włóż do 2 szklanek bulionu i gotuj 5 minut od zagotowania. Odsącz, połowę odłoż na bok. Bulion wystudź. 3. Do drugiej połowy szczawiu dodaj bulion spod gotowania i resztę bulionu oraz jogurt, zmiksuj. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Wymieszaj z resztą szczawiu. Ogórki obierz ze skórki, wypestkuj i pokrój w drobną kosteczkę. Szczypiorek i koperek posiekaj, dodaj do chłodnika. 4. Całość odstaw do schłodzenia na 2 godziny do lodówki. Śmietanę wymieszaj z rakami. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, pokrój na wzdłużne ćwiartki. 5. Nalej chłodnik do talerzy, na środku połóż po porcji śmietany z rakami i 4 ćwiartki jajka na twardo. Udekoruj piórkiem koperku.

Ankieta

Jakie dodatkowe atrakcje planujesz na swoim weselu?

sztuczne ognie
kasyno
fakir z wężami
pokazy taneczne
kabaret
inne
nie będzie dodatkowych atrakcji