Dzisiaj jest Czwartek 24-05-2018
Przepisy kulinarne - Zupy i dodatki
dodaj_przepis
Czerwone z zielonym czyli barszcz z bobem

Składniki • kość wołowa lub wieprzowa, może być kawałek chudego mięsa
• 4-5 średnich buraków ćwikłowych
• 2 marchewki
• pietruszka
• seler
• woreczek świeżego bobu
• sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele
• ocet winny
• czosnek
• ewentualnie cząber do gotowania, nać pietruszki, koper   Etapy przygotowania 1. Kość (mięso) opłucz i wstaw do gotowania, wyszumuj; dodaj liść, ziele, sól, pieprz; wrzuć oczyszczoną marchew, pietruszkę, seler;
2. Bób dokładnie opłucz i wstaw do gotowania w osobnym garnku, nie sól! możesz dodać trochę czabru do gotowania; gdy będzie miekki odcedź;
3. Buraki obierz, 1 pokrój w plastry resztę zetrzyj na grubych oczkach tarki; gdy warzywa w garnku nieco zmiękną wsyp starte buraki; nie dopuść w tym momencie do wrzenia i dodaj łyżkę stołową octu; po chwili gotowania wrzuć pokrojonego w plastry buraka i w zależności od smaku 1-3 drobno pokrojone ząbki czosnku;
4. Gdy wszystko bedzie miękkie dodaj jeszcze soli czy innych dla smaku; na talerz wsyp kilka łyżek bobu i zalej barszczem; posyp nacią pietruszki i koperkiem.

Ankieta

Która pora roku jest najlepsza na ślub?

Wiosna
Lato
Jesień
Zima