Dzisiaj jest Poniedziałek 26-08-2019
Przepisy kulinarne - Zupy i dodatki
dodaj_przepis
Kartoflanka po wiedeńsku

Składniki • 30 dag ziemniaków • 1 porcja włoszczyzny • 1 cebula • 10 dag wędzonego boczku • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany • 3 kostki rosołowe • 1 łyżeczka mąki • 1/2 łyżeczki kminku • 1 łyżeczka majeranku • 1 listek laurowy • 3 ziarenka ziela angielskiego • 2 łyżeczki octu 10-procentowego • 2 łyżki szczypiorku • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Ziemniaki i włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać kostki rosołowe, sól i przyprawy. Gotować 35 min, pod koniec gotowania wlać ocet. 2. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do boczku i zrumienić. Pod koniec smażenia oprószyć mąką, wymieszać, dodać do zupy i zagotować. 3. Zupę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę zaprawić śmietaną i posypać szczypiorkiem

Ankieta

Na jakie filmy lubisz chodzić do kina?

akcji
komedie
romantyczne
przygodowe
horrory
na każdy
nie chodzę do kina