Dzisiaj jest Poniedziałek 11-11-2019
Przepisy kulinarne - Zupy i dodatki
dodaj_przepis
Kapuśniak z mąką kukurydzianą

Składniki: 30 dag słodkiej kapusty, 1 czerwona cebula,  1/4 szklanki oliwy, 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki),  6 dag mąki kukurydzianej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz  Wykonanie: Kapustę myjemy, osączamy, drobno szatkujemy, blanszujemy przez 3 min w małej ilości wrzątku i odcedzamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanej w dużym rondlu oliwie, do lekkiego zrumienienia. Zestawiamy z ognia, wlewamy łyżkę wody, mieszamy, posypujemy ostrą papryką i znów mieszamy. Dodajemy kapustę i smażymy 8 min, mieszając. Mąkę kukurydzianą mieszamy z małą ilością zimnego bulionu, tak żeby nie było grudek. Resztę bulionu zagotowujemy, łączymy z rozmieszaną mąką. Bulion wlewamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy 20 min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

Ankieta

Ile czasu powinny trwać zaręczyny?

jeden miesiąc
trzy miesiące
pół roku
rok
dłużej niż rok
nie ma reguły, mogą trwać ile chcą :)