Dzisiaj jest Niedziela 22-10-2017
Przepisy kulinarne - Zupy i dodatki
dodaj_przepis
Chłodnik z moreli

SKŁADNIKI: * 1 l mleka * 250 ml kremówki * 500 g ładnych, dojrzałych moreli * 100–150 g cukru pudru * cynamon, sok z cytryny * 2-3 łyżki kaszy manny WYKONANIE: Mannę gotujemy na mleku, ciągle mieszając, aż będzie miękka – ok. 8 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce. Morele myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Następnie przecieramy przez sito lub miksujemy. Łączymy morele z mlekiem i cukrem, dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy i dodajemy do moreli i mleka, doprawiamy do smaku. Schładzamy. Podajemy z delikatnym ciastem, typu sucharki lub biszkopty.

Ankieta

Gdzie zorganizujesz swoje wesele?

w restauracji
w hotelu
w dworku
na zamku
w gospodzie
u rodziny